March 17, 2011

Dia Tetap Di Hati Kami.

15 mac 2011.




Susah nak caye dengan kehilangan sahabat baik aku,dya dan wan.
Sumenye sekelip mate.Amy(bf zu) call ckp arwah zurina da tade.
Aku ingat bergurau.Tapi lepas diyakinkan banyak kali,aku terkedu.
Tak tahu nak watpe.Call dya dan wan gitau pasal nih.
Jangan kan aku,wan dan dya pon tak caye.
Ya Allah,kuatkan lah semangat kami..

Malam tu jugak pegi JB.Dengan irfan,sorang kawan die dan raje.
Dalam hati sebak.Tak tahu nak pikir ape.
Mesej kat kawan-kawan,tu pun tak sume sebab tade no..

Aku tak tahu nak watpe.Baru je jumpe arwah 2minggu lepas.
Sampai uma arwah,dalam kul 5am.Jenazah arwah terbujur
kaku mengadap kiblat.Family die sume ade.
Aku duduk tepi arwah.Adik arwah,Zeti,duk sebelah aku.
Aku bace yasin dalam nada suara yg seakan-akan tersekat
nak keluar.Cuba untuk kuat,aku tarik nafas dalam-dalam.

Mak arwah buka ikatan.Dalam takut,aku kuatkan semangat.
Irfan,raje dan sorang agi duduk tepi aku.Mengadap arwah.
Bile lapisan terakhir diselak,aku tengok wajah arwah.
Tenang.Senyum.Air mate perlahan menitis.
Aku habiskan yasin.Dalam hati,sayu sangat.
Bermacam-macam kenangan bersama wan,dya dan arwah
yg datang.Aku pastikan airmate aku betul-betul kering.
Aku selak kain dan tengok arwah.Aku tahu arwah pegi dgn tenang.
Aku cium dahi arwah.Lame.Sejuk.Tu la saat terakhir dpt sentuh arwah.
Ya Allah,Kau cucuri lah rahmat ke atas rohnya.

Wan dan dya x dapat datang awal.Dowang mesti sedih tak dapat
tengok arwah untuk kali terakhir.Aku tahu mesti dorang terasa
same seperti aku.Mungkin lebih sedih sebab dorang jauh.

Sebelum tengahari,jenazah dikebumikan.Dya tak sempat pun tengok
arwah.Bile sume da bersurai,baru dya sampai.Die senyum tapi aku tahu
dya cuba nak sorok ape yg die rase time tuh.Aku peluk dya.
Kitorang betul-betul kehilangan.Ajal maut tak kira sape.
Dya,kuatkan semangat yea?Percaye lah,arwah tahu yg ko sayang die.
Arwah tahu kite sume sayang die..

Segalanya terbayang.Segalanya terngiang.
Kenangan arwah bersama aku,dya dan wan bermain kat kepale ni.
Ape-ape yg kitorang wat berempat.Pegi kelas,belaja,makan,ketawa,
lepak..Macam-macam..Kitorang da janji nak jage persahabatan ni
bersama.Taknak gado-gado..

Kesian kat Amy.Die cinta terakhir arwah.Satu-satunya lelaki
yg wat arwah bahagia sebelum arwah pegi.Mesti perit untuk Amy
terima dgn pemergian insan tercinta.Amy ade gitau,macam-macam
yg die dgn arwah rancang untuk sekarang dan mase depan.
Die cakap,arwah perempuan terbaik yg penah die jumpe.
Tapi,kite hanya manusia,hanya mampu merancang.
Allah yg tentukan takdir hamba-Nya.
Amy,aku harap ko tabah hadapi sume nih..

Rupenye,arwah dan adiknyer kemalangan dgn engineer petronas.
Kawan kpd bos adik aku.Dowang pon teruk jugak.
Zarith still koma.Doakan Allah panjangkan umur Zarith..

Aku online.Tengok comment arwah kat wall aku.
Tengok gambar bersama arwah.Bersama wan.Bersama dya.
Sebak sangat.Macam arwah still ade dgn kitorang.

Ape-ape pun,arwah sahabat terbaik yg kitorang ade.
Tak kan pernah ade pengganti.Walaupun arwah da pegi,kitorang
tetap berempat.Selamanye akan tersemat dihati aku,dya dan wan.
Semoga Allah ampunkan segala dosa-dosa arwah.
Al-fatihah.



2 comments:

  1. moga rohnya dicucuri rahmat . amat terasa kehilangan owg yg disyg . .

    ReplyDelete
  2. hey u..hehe..u're my new bff..=))

    ReplyDelete